Over de Lysefjord

De Lysefjord is een van de populairste toeristische bestemmingen in Noorwegen. De fjord is namelijk niet alleen wonderschoon, maar is ook de plek van de wereldberoemde Preikestolen en Kjeragbolten. De Lysefjord is ongeveer 42 kilometer lang en is gelegen in de provincie Rogaland in het zuidwesten van Noorwegen. Het ligt ten oosten van de grote stad Stavanger.
 

Ontstaan van de Lysefjord en herkomst naam

De Lysefjord werd ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd door de gletsjers die door de valleien en bergen van de regio sneden. Naarmate de ijsmassa’s smolten, werden de valleien overstroomd met zeewater en zo ontstond het fjord. De Lysefjord is ongeveer 42 kilometer lang en op de diepste plekken ongeveer 500 meter diep.

Maar er is nog meer fascinerends aan de Lysefjord: de naam zelf betekent ‘Lichtfjord’ in het Noors, en het dankt zijn naam aan de lichtreflecties die op het wateroppervlak verschijnen. Dit komt vooral door de heldere blauwe lucht die de fjord omringt en het zuivere water dat erdoorheen stroomt.
 

Wereldwijd beroemd

Langs de Lysefjord liggen verschillende charmante dorpjes, zoals Forsand en Lysebotn. De Lysefjord is alleen niet bekend van de dorpjes, maar vanwege de bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. Een van de meest bekende bezienswaardigheden langs de Lysefjord is de Preikestolen (➚), ook wel bekend als de Preekstoel. Dit is een klif die op 604 meter boven de fjord uitsteekt en een adembenemend uitzicht biedt op de omgeving. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers, en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Een andere beroemde attractie langs de Lysefjord is de Kjeragbolten, een grote steen die vastzit tussen twee rotswanden op een hoogte van 984 meter boven de fjord. Het is een populaire bestemming voor avonturiers die graag een foto willen maken op deze spectaculaire locatie. De Preikestolen en Kjeragbolten behoren tot de meest gefotografeerde pekken in Noorwegen.
 

 

Fjord vol bijzondere watervallen

De Lysefjord in Noorwegen is niet alleen beroemd om zijn steile kliffen en prachtige uitzichten, maar ook om de spectaculaire watervallen die langs de fjord naar beneden storten. Er zijn verschillende watervallen die de moeite waard zijn om te bezoeken en bewonderen tijdens een reis naar de Lysefjord.

Een van de meest populaire watervallen is de Hengjanefossen, ook wel bekend als de “Bruidssluier”. De waterval valt van een hoogte van ongeveer 140 meter naar beneden en is te vinden aan de westkant van de fjord. De “Bruidssluier” heeft zijn naam te danken aan de mist die ontstaat als het water naar beneden valt, waardoor het lijkt alsof er een sluier over de rotsen hangt. Het is mogelijk om de waterval vanaf de ferry te bewonderen, maar ook vanuit het dorp Lysebotn.

Daarnaast is er ook de Kjeragfossen, gelegen aan de oostkant van de fjord en stort naar beneden vanaf een hoogte van ongeveer 715 meter. De waterval bevindt zich in de buurt van de beroemde Kjerag-berg en de Kjeragbolten, een grote steen die tussen twee kliffen vastzit op 1000 meter hoogte. Het is mogelijk om een wandeling te maken naar de voet van de waterval, wat een indrukwekkend uitzicht oplevert.

Tot slot is er de Frafjordfossen, gelegen aan het einde van de Lysefjord en een van de grootste watervallen in de regio. De waterval heeft een hoogte van ongeveer 100 meter en valt naar beneden in een prachtige kloof. Er is een wandelpad langs de waterval dat bezoekers in staat stelt om dichtbij te komen en te genieten van het spectaculaire uitzicht.