Omgeving van de Lysefjord

De Lysefjord is een van de grote trekpleister van Noorwegen, met name de Preikestolen trekt jaarlijks vele bezoekers. Tijdens een reis naar Noorwegen wil je zo veel mogelijk zien van het land, om je te helpen hebben we bezienswaardigheden in de omgeving van de fjord op een rij gezet.
 

Toeristische route Ryfylke

De toeristische route Ryfylke (➚), vernoemd naar de regio, is een van de populairste autoroutes in de omgeving van de Lysefjord. Deze route brengt je langs fjorden, bergen, eilanden en pittoreske dorpjes. Onderweg kom je langs vele mooie uitkijkpunten waar je kunt genieten van het prachtige landschap. De route is ongeveer 183 kilometer lang en begint in Oanes, aan het begin van de Lysefjord, en eindigt in Hårteigen.
 

De grote stad Stavanger

Deze bruisende stad ligt op ongeveer een uur rijden van de Lysefjord en heeft een rijke geschiedenis, kleurrijke architectuur en een levendige foodscene. Stavanger heeft vele hoogtepunten, maar het grootste en meest iconische hoogtepunt is waarschijnlijk de kathedraal van Stavanger.

Deze kathedraal, ook wel bekend als de Dom van Stavanger, is een prachtig voorbeeld van Noorse architectuur en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. De kathedraal dateert uit de 12e eeuw en heeft door de jaren heen vele renovaties ondergaan, waardoor het nog steeds in uitstekende staat verkeert. Bezoekers kunnen de kathedraal van binnen bekijken en de rijke geschiedenis ervan ontdekken. Andere populaire attracties in Stavanger zijn onder andere het Petroleum Museum, de oude stad (Gamle Stavanger), en het Noorse Conservatorium voor Muziek.
 

 

De charmante stad Sandnes

Sandnes is een charmante kleine stad, gelegen direct onder Stavanger. De stad biedt een ontspannen sfeer, een scala aan kunstgalerieën en musea en een mooie promenade langs de rivier de Figgjo. Het is een stuk minder toeristisch dan Stavanger, maar de stad is zeker een aanrader om te bezoeken. Het is ook een ideale bestemming als je van wandelen houdt, in de omgeving van de stad zijn namelijk diverse mooie wandelroutes te vinden.
 

Toeristische kustroute Jaeren

De toeristische route Jaeren (➚) is een unieke autoroute die door het prachtige kustlandschap van Noorwegen voert. De route begint in het zuiden van Stavanger en loopt langs de kust naar het zuiden. De route is ongeveer 41 kilometer lang en is vooral bekend om zijn mooie stranden, duinen en rotsachtige kustlijn. Net als de toeristische route Ryfylke, behoort ook deze route officieel tot de mooiste van Noorwegen.