Bezienswaardigheden & dorpen in de Lysefjord

De Lysefjord is een ongelooflijk mooie bestemming die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Of je nu een avonturier bent die op zoek is naar uitdagende wandelingen of een natuurliefhebber die op zoek is naar adembenemende uitzichten, er is voor ieder wat wils. Vergeet niet om je camera mee te nemen en te genieten van de ongelooflijke schoonheid van deze magische plek. In de fjord zijn diverse dorpjes en prachtige bezienswaardigheden, wij hebben de tips voor je op een rij gezet.
 

Bezienswaardigheden in de Lysefjord

De Noorse Lysefjord is voornamelijk bekend vanwege de Preikestolen (➚), de grote kliff die boven het fjord uitsteekt en tevens in verschillende films en series te zien is geweest. Maar er zijn meer bijzondere bezienswaardigheden die wereldberoemd zijn, de kans is groot dat je er al eens beelden van voorbij hebt zien komen! We hebben een aantal bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Høllesli uitkijkpunt

Als je de Lysefjord bezoekt, is het Høllesli-uitkijkpunt een absoluut must. Het uitkijkpunt ligt aan de National Scenic Route Ryfylke (➚), vlaktbij het dorp Oanes aan het begin van de Lysefjord. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een adembenemend uitzicht over de fjord en de omliggende bergen. Het is een relatief gemakkelijke wandeling om er te komen, en het uitzicht is de korte klim absoluut waard.

Preikestolen

De Preikestolen (➚), ook wel bekend als de Preekstoel, is een indrukwekkende klif die op zo’n 604 meter boven de Lysefjord uittorent. Het uitzicht op de fjord vanaf de top van de Preikestolen is werkelijk verbluffend. Maar het uitzicht is niet het enige wat deze plek zo uniek maakt. Het behoort dan ook niet voor niets tot de meest gefotografeerde plekken in Noorwegen.

De wandeling naar de Preikestolen (➚) is namelijk ook een hele ervaring op zich. Het is een populaire bestemming voor wandelaars vanwege de relatief gemakkelijke wandeling naar de top en het prachtige uitzicht dat je wordt beloond wanneer je aankomt. Het uitzicht vanaf de Preikestolen is werkelijk adembenemend. Je begint met een klim door dichtbegroeide bossen en je loopt vervolgens langs rotsachtige paden terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Het laatste stuk van de wandeling is de meest uitdagende, want dan moet je over een smal pad langs de klif lopen om bij de top te komen.

De 4444-treden lange Florli-trap

De Florli 4444, de langste houten trap in de wereld, is een spectaculaire toeristische attractie in Noorwegen. De trap is ook bekend als de Flørlitrappene of Florli Steps. Het is een 4,5 kilometer lange trap met maar liefst 4444 treden die je omhoog leidt in de Lysefjord. De trap begint bij de voet van de fjord en eindigt op de top van de berg. Vanaf de trap en de top van de heb je een prachtig uitzicht op de Lysefjord en de omliggende bergen, mede vanwege dit uitzicht is het is dan ook een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld.

De geschiedenis van de Florli-trap gaat terug tot de vroege jaren 1900, toen er een waterkrachtcentrale werd gebouwd in het gebied. De trappen werden gebruikt om de werknemers van de centrale naar boven te brengen. Jaren geleden is de waterkrachtcentrale gesloten, maar de trappen bleven bestaan. Tegenwoordig is de Florli 4444 een populaire toeristische attractie geworden.

Uitkijkpunt Øygardstølen

Direct langs de weg Lysevegen (➚) (verderop meer over de weg), ligt het uitkijkpunt Øygardstølen. Het hoogtepunt is het prachtige uitzicht over de fjord. Parkeer de auto, maak een wandelingetje in de omgeving en laat je verwonderen door het prachtige uitzicht. Vanaf dit punt kan je ook een wandeling maken naar de Kjeragbolten.

Bij het uitkijkpunt ligt ook een restaurant. Het gebouw is prachtig gesitueerd op de rand van de berg, zodat je vanuit het gebouw optimaal kan genieten van het uitzicht. Ook is er rondom een balkon, waar je rustig kan staan en goed overzicht hebt over de omgeving.

Kjeragbolten

De Kjeragbolten is een rots dat de harten van waaghalzen sneller doet kloppen. Het is een beroemde rotsformatie die hoog boven de Lysefjord hangt en alleen te bereiken is via een steile wandeling. Eenmaal bovenaan kun je op het beroemde rotsblok staan, dat tussen twee kliffen hangt, voor een onvergetelijke foto.

De Kjeragbolten dankt zijn naam aan de Kjerag-berg, die de hoogste piek in de regio is. De bolvormige rots is ontstaan door gletsjers en erosie en hangt op een smalle richel tussen twee rotswanden. Het is een uitdaging om erop te klimmen, maar het uitzicht vanaf de top is werkelijk adembenemend.

Om Kjeragbolten te bereiken moet je een wandeling maken vanaf Øygardsstølen. De wandeling duurt (heen en terug) ongeveer 6 tot 10 uur, de tijd is afhankelijk van de route en hoe snel er wordt gewandeld. Onderweg passeer je de prachtige landschappen van de bergen en de fjorden van Noorwegen. Maar het is vooral het moment waarop je de Kjeragbolten bereikt dat de echte sensatie begint! Maar wees voorzichtig: de Kjeragbolten hangt hoog boven de fjord en het is geen plek om roekeloos te zijn. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en dat je de nodige veiligheidsmaatregelen hebt genomen voordat je de rots beklimt.
 

 

Dorpen in de Lysefjord

In de fjord zijn meerdere kleine dorpen te vinden. De dorpen zijn niet alleen omringd door ongelooflijke natuurlijke schoonheid, maar bieden ook een fascinerend kijkje in het Noorse dorpsleven. In tegenstelling tot andere dorpen in andere fjorden, zijn de dorpen in de Lysefjord geen toeristische trekpleisters. Hierdoor krijg je een goede indruk van het leven in Noorwegen.

Forsand en Oanes, aan het begin van de Lysefjord

Het dorp Forsand heeft een prachtige ligging aan de oever van de fjord en wordt vanwege de ligging aan het begin gezien als toegangspoort tot de Lysefjord. Dit dorp heeft ook een kleine jachthaven en een aantal restaurants en winkels. Vanuit Forsand kan je een wandeling maken naar de Bergfjellet, waar vandaan je een adembenemend uitzicht over de fjord hebt.

Aan de overkant van het water ligt Oanes, ook een toegangspoort voor de Lysefjord. Het dorp is tevens het vertrekpunt voor de veerboot naar Lauvvik. Oanes is een klein dorp, met slechts ongeveer 100 inwoners, maar biedt een adembenemend uitzicht over de fjord. Er zijn verschillende wandelroutes in de buurt van Oanes die je meenemen door het prachtige landschap. Oanes en Forsand zijn met elkaar verbonden met de Lysefjordbrua, oftewel de Lysefjordbrug. Vlakbij de brug ligt ook het populaire Høllesli uitkijkpunt, waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt over de fjord.

Kleine dorpjes in de fjord

Fossmork is een klein dorpje aan de rand van de Lysefjord, tussen Forsand en Lysebotn in. Het is voornamelijk een landbouwdorp met enkele boerderijen en een paar accommodaties. Het is echter ook een ideale uitvalsbasis om te genieten van de rustige omgeving en de prachtige natuur. Een ander charmant dorpje dat bekend staat om zijn landelijke sfeer en prachtige landschap is Bratteli. Het ligt iets verder landinwaarts dan de andere dorpen en is bereikbaar via kronkelende wegen door het bos. Het dorpje heeft enkele mooie wandelroutes en is omgeven door bossen en bergen.

Aan het einde van de Lysefjord ligt het dorpje Lysebotn. Het is een populaire bestemming die alleen bereikbaar is per veerboot of in de zomermaanden via de bergweg Lysevegen vanaf het nabijgelegen Sirdal. Dit kleine dorpje ligt aan de voet van de majestueuze Kjerag-berg en biedt talloze wandelroutes, waaronder naar de beroemde Kjeragbolten.
 

 

Bijzondere wegen in de Lysefjord

De Lysefjord is een prachtige plek om te bezoeken tijdens een reis door Noorwegen. Zoals in heel Noorwegen geldt: Er is altijd in de omgeving veel meer te zien! Bij een bezoek aan de fjord, mag je de bijzondere wegen in en bij de fjord niet missen, ook deze behoren tot de hoogtepunten van de regio.

De haarspeldbochtendweg Lysevegen

De Lysevegen (➚) is een bekende autoroute die bij de Lysefjord in Noorwegen ligt. Het is de enige weg naar het dorp Lysebotn en is vanwege de vele sneeuwval in de wintermaanden dicht. De weg is ongeveer 30 kilometer lang en heeft veel bochten en haarspeldbochten, door de vele haardspeldbochten is de weg wereldberoemd geworden. Het hoogste punt van de route ligt op 1.057 meter boven zeeniveau. De weg is smal en kronkelig, maar goed onderhouden en geschikt voor alle soorten voertuigen.

Onderweg zijn er verschillende parkeerplaatsen en uitkijkpunten waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. Een van de meest populaire bezienswaardigheden langs de Lysevegen is de Øygardstølen-uitkijkpunt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Lysefjord en de omliggende bergen. Ook kom je onderweg langs de berg Kjerag, waar je een wandeling naar de Kjeragbolten kan maken.

National Scenic Route Ryfylke

De toeristische route Ryfylke (➚) is een van de populairste autoroutes in de omgeving van de Lysefjord. De route behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen en brengt je langs fjorden, bergen, eilanden en pittoreske dorpjes. Onderweg kom je langs vele mooie uitkijkpunten waar je kunt genieten van het prachtige landschap. De route begint in Oanes, het begin van de Lysefjord, en eindigt in Hårteigen, en is ongeveer 183 kilometer lang. Vlak na de start van de route ligt naast de weg het Høllesli uitkijkpunt.